Dieta na sukces Igi Świątek. Jak odżywia się gwiazda tenisa?

Tenis ziemny to sport wyjątkowo wymagający. Zawodnicy muszą trzymać dietę, by mieć szansę na sukcesy. Jak wygląda dieta Igi Świątek?

Iga Świątek to aktualna liderka w rankingu WTA. Jej dieta musi odpowiadać na większe zapotrzebowanie kaloryczne. Iga Świątek codziennie zjada 2600 kcal, które rozłożone są na sześć posiłków. W jej diecie są głównie warzywa, węglowodany oraz białko. Sportowcy inspirują do zdrowego stylu życia. 

Czego unikać w diecie sportowej?

Świątek dba o to, by czerpać 50% energii z węglowodanów, 20% z białka i 30% z tłuszczu. Każdy posiłek zawiera też dużo warzyw. Polska tenisistka unika alergenów, m.in. glutenu, pszenicy i krowiego mleka. Odstępstwo od diety jest możliwe, ale sporadycznie. Poza tym każdy sportowiec musi zadbać też o odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, czyli wypijać właściwą ilość wody i elektrolitów.

KwK, f: 10015389 / pixabay

READ  Witamina C w walce o wyższą odporność